“Grotexploraties op Negros Oriental” door René Prévot

“Grotexploraties op Negros Oriental” door René Prévot

Na 25 jaar is het er toch nog van gekomen, een digitaal verslag van de twee expedities naar de Filippijnen.

De eerste expeditie (samenwerking tussen België en Nederland) ging in 1989 van start na 3 jaar voorbereiding. Het doelgebied betrof het eiland Negros in de Visayas. Negros is een eiland dat meer dan 200 km lang is en 40 tot 50 km breed in het noorden en verbreedt tot 80 km in het zuiden. Het eiland is verdeeld in de provincies Negros Occidental met als hoofdstad Bacolod en Negros Oriëntal met hoofdstad Dumaguete.

 

Het exploratiegebied van de eerste expeditie was het Mabinay plateau. In korte tijd werd 18 km grot opgemeten en in kaart gebracht. Het basiskamp werd opgezet in Paniabonan daarnaast werd er een kamp ingericht in Carol-An. De klapper van de expeditie was Odloman Cave met een lengte van 8870 m (2-de langste grot van de Filippijnen).

In totaal werden een dertigtal grotten opgemeten. Slechts 2 grotten waren langer dan 1 km (Odloman Cave en Cayaso Cave). Van de onderzochte grotten zijn er nu een aantal opengesteld voor tourisme (waaronder Pandalihan Cave, Panligawan Cave, Mambayo Cave en Baliw Cave).

 

Door het grote succes van de eerste expeditie ging in 1992 een 2e (Nederlandse) expeditie van start. Door de goede contacten met DENR (Departement Environment and Natural Resources) kregen zij toegang om in het gebied bij Guihulngan te exploreren.

 

Het basiskamp was in Guihulngan en in de bergen bij Nalundan en Lip-o werden twee kampen ingericht. Dit gebied was in de tijd van de eerste expeditie 1989 nog niet toegankelijk. Deze expeditie was in staat om 9 km grot in kaart te brengen (11 grotten werden opgemeten) met 3 grotten boven de 1 km (Small Mag-Aso Cave, Mag-Aso Cave en Lag-Asan Cave). Tijdens deze expeditie werd het meeste geëxploreerd in Small Mag-Aso Cave (3498 m).

Het complete verslag van beide expedities is nu gedigitaliseerd en via de nieuwe website van Speleo Nederland te downloaden (zie button Expedities). Daarnaast zijn ook foto’s van de expedities te bekijken via de button fotogallerij. Zoals jullie hebben kunnen lezen in Spelerpes wordt er ook nu nog geëxploreerd op het eiland Mindanao in de Filippijnen door speleologen uit België (Marc Mentens, hij was ook expeditieleider van de eerste expeditie).

One Comment

Comments are closed.