• MySpeleo

Let op deze site gebruikt cookies

Meer we doen er verder niets mee maar deze melding is verplicht :D

I understand

Frans was vanuit zijn beroep timmerman, maar je kunt hem ook typeren als mede bouwer van Speleo in Nederland. Frans nam al snel het materiaaldepot voor zijn rekening voor de afdeling Delta. Op Frans kon je altijd bouwen als er bijvoorbeeld stellingen in de grot aangebracht moesten worden. Daarnaast maakte Frans de nieuwe SRT-technieken zich ook snel eigen. Ook binnen het opleidingscircuit kon je op Frans bouwen en is hij voor veel speleologen hun Mentor geweest!

 

In de groep was Frans altijd de stabiele factor. Iedereen vertrouwde op hem en voelden zich veilig wanneer Frans in de groep zat. Dan kwam alles goed! Frans was een man van weinig woorden, waardoor je hem kunt typeren als de Stille Kracht binnen Speleo Nederland.

 

Bouwen deed Frans ook aan de eerste expedities die er binnen Speleo in Nederland werden georganiseerd. Hij was Teamleider van de Mexico-Expeditie in 1985 en in 1992 ging hij deelnemen aan de Irian Jaya Expeditie onder de bezielende leiding van Theo Schuurmans. Het eerste bouwwerk dat Frans daar in het expeditie kamp bouwde was een latrine…”Een mens moet wel effe rustig een splintertje kunnen  trekken”, zei Frans dan, volgens Theo. Ook aan het verenigingshuisje in Sin-Sin en later in Bohon heeft Frans heel wat afgetimmerd!

 

Met Frans Onderwater, was ik circa 50 jaar bevriend en we hebben samen met andere vrienden heel veel grottentochten ondernomen. De laatste jaren werden dat bijzondere wandeltochten in Nederland. Frans is niet stil blijven zitten na zijn actieve leven binnen Speleo Nederland en reizen werd zijn grote passie! Onlangs vertelde Frans trots dat hij inmiddels 112 landen bereisd had. Dat is een geweldig resultaat! Frans heeft 29 reizen vastgelegd op zijn persoonlijke online blog, van Oost-Afrika in 2009 tot Azerbaijan in 2019. Je bent van harte welkom om de reiswereld van Frans te bewonderen op zijn online blog: http://fransonderwater.magix.net/album.

 

Ik zal Frans zeker missen en daar sta ik niet alleen in!

Groet, Peter Staal

Het is nog niet bekend wanneer de uitvaart is. Mocht je dit willen weten stuur dan een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

ma di wo do vr za zo
4
5
6
7
Datum : donderdag 7 november 2019
8
9
10
11
12
13
14
18
19
20
21
25
26
27
28
29
30
22
nov
City Sports Hall - PAZIN SPORT doo , Tugomil Ujcic, prof. 2, Pazin 52000, Croatië

06
dec
Centro de Vacaciones - Pueblo Recuperado, Carretera A-138. Km. 41,8, 22395 Morillo de Tou, Huesca, Spanje

28
dec
Brussel en Maillen

DMC Firewall is a Joomla Security extension!