• leden

Nieuws

Beste collega grotter, 

 

Omdat er de laatste tijd bij sommige interventies problemen zijn geweest, willen we nogmaals aandringen om bij een speleo-incident de Speleo-Secours te verwittigen op het nummer 04/257.66.00 via de Civiele Bescherming (Protection Civile, afdeling Crisnée, provincie Luik) en vooral niet via het nummer 112 !

 

Het is belangrijk voor volgende 3 redenen : 

 

1. Tijdswinst. Wanneer je de Civiele Bescherming (verder in de tekst Franse afkorting PC) contacteert,  neemt die op zijn beurt rechtstreeks contact op met ons. We laten dan onmiddellijk de technische middelen uitrukken en beginnen met het oproepen van beschikbare hulpverleners van de Speleo-Secours. Indien je echter de 112 verwittigt gaan zij standaardmiddelen inzetten die voor speleoreddingen ongeschikt zijn. Vervolgens beginnen ze een specifieke procedure te volgen waarbij ze uiteindelijk het bestaan van de Speleo-Secours ´ontdekken´ en dan pas de PC contacteren die dan op zijn beurt iemand van ons moet bereiken. Kortom: 15 à 20 minuten tijdsverlies aan het begin van de interventie.

2. Aangepaste middelen. De gecontacteerde hulpdienst, gaat reageren volgens vastgelegde regels. De verantwoordelijke, totaal onwetend over speleo, gaat een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zo hebben we eens 6 ziekenwagens zien aankomen voor 6 vermisten… die, drie kwartier later, zelf zijn buitengekomen. Dat kan voor ons speleologen absurd lijken, maar de verantwoordelijke van de hulpdienst werkt volgens vaste regels en, omdat hij niet vertrouwd is met speleologie, gaat hij grote middelen inzetten, die echter enkel aan de oppervlakte bruikbaar zijn… Hetgeen volgens zijn procedure normaal is en, indien hij die niet zou volgen, hem achteraf kan verweten worden. Indien je de PC contacteert, verwittigt die op zijn beurt de hulpdiensten pas na de Speleo-Secours en stelt ons dan pas in verbinding. Op dat moment wordt de verantwoordelijke van de hulpdienst niet geconfronteerd met ´zijn eigen´ interventielogica, maar met een ondersteuningstaak voor de Speleo-Secours. Voor ons wordt zo een grote hoop moeilijkheden vermeden. Soms kan het gebeuren dat de operator van de PC nieuw is en de specifieke en zeldzame te volgen procedure niet kent. In dat geval moet je vooral aandringen!

3. Discretie. We hebben al dikwijls vastgesteld dat de operatoren van de 112 de pers nogal snel verwittigen. De oproep van de PC naar de hulpdiensten loopt niet langs dezelfde weg (ze contacteren direct de betreffende hulpdienst via een aparte oproepcentrale) en de pers wordt veel later op de hoogte gebracht. Dus, voor de goede verstaander: indien je slechte publiciteit voor speleo wil vermijden…

 

Samengevat

 

Sla het oproepnummer 04/257.66.00 van de  Speleo-Secours (via Civiele Bescherming) op in je mobiele telefoon ; het nummer staat vermeld op je lidkaart ; schrijf het op/in  je helm, op je speleozak ; leg het in je auto ; laat het desnoods tatoeëren…

 

Opgelet : je zal een Franstalige operator aan de lijn krijgen ! Zorg er dus voor dat diegene die de PC opbelt een mondje Frans kan.

 

Bij voorbaat dank,

 

Voor de Speleo-Secours, Benoît Lebeau, Annette Van Houtte

De vereniging gebruikt een handboek waarin alle belangrijke zaken beschreven staan omtrent:

  • Reglement uitlenen materiaal
  • Reglement uitlenen van UBS sleutel
  • Subsidieregeling activiteiten
  • Subsidieregeling expedities
  • Commissie Opleidingen: algemeen, subsidieregelingen en communicatie
  • Overige subsidiemogelijkheden
  • Speleotheek: bibliotheek en informatiecentrum van Speleo Nederland
  • Introductieverzekeringen
  • Wat te doen bij nood
  • EHBO

Het document is door het bestuur eind januari 2017 vastgesteld.

Het document is voor de leden via het ledenportaal te vinden. Ledenportaal

Op de ledenvergadering zijn er wijzigingen besproken mbt. het huishoudelijk reglement.

In de ledensectie van de website (oude site) Leden zijn de aangepaste HR stukken te vinden onder het menu handboek.

Ledenportaal

 

Februari 2020
ma di wo do vr za zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29