• MySpeleo

Commissie Opleidingen Speleo Nederland.

 

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Samenstelling

 

De commissie opleiding van Speleo Nederland bestaat momenteel (eind 2014) uit een vijftal leden waarvan een lid coördinator Brevet A is, een lid coördinator Brevet B is, een lid de commissie in het bestuur vertegenwoordigt.

Commissieleden:

 

Eddy Verstraaten

Gertjan van Pelt

Marcel Kieboom (opleidingsdepot)

 

Activiteiten

 

Het adviseren van het bestuur, afdelingen en leden met betrekking tot opleidingen, materiaal en materiaalgebruik.

Ontwikkelen, optimaliseren van de opleidingen van Speleo Nederland; toetsen van de inhoud van de opleidingen aan de praktijk en de technische ontwikkeling.

Het opstellen van eisen en aanbevelingen ten aanzien van de uitvoering van de opleidingen.

Het opstellen van de exameneisen van de opleidingen en het scheppen van garanties dat binnen de vereniging de examens uniform worden afgenomen.

Het organiseren van de modulen en afnemen van de examens van de opleiding Gevorderd lid (mits voldoende deelnemers en begeleiders).

Het deelnemen aan internationaal overleg met betrekking tot opleidingen.

 

Opleidingen

 

 

Speleo Nederland kent, binnen de commissie opleidingen, twee opleidingen; Brevet A en Brevet B. Hieronder is schematisch het opleidingssysteem van Speleo Nederland weergegeven. Buiten het officiële opleidingssysteem van Speleo Nederland om zijn er diverse cursussen in het buitenland te volgen waaronder het gidsen diploma via BLOSO (BE)

 

 

 

Schematisch opleidingsplan Speleo Nederland.

 

 

 

 

De Introductiefase Als eerste kennismaking met de speleologie kent de vereniging een introductiefase. Deze omvat korte bezoeken aan horizontale grotsystemen. Hierbij wordt het accent gelegd op het zich voortbewegen in grotten en kennismaking met een grotmilieu. Mogelijk is dit ook een introductie in teamgeest en een juiste milieubewuste houding ten opzichte van grotten en hun omgeving. Natuurlijk wordt er ook gewezen op de gevaren die speleologie bedrijven met zich meebrengt. De introductiefase kent geen examen. De organisatie van de introductiefase valt buiten de commissie opleidingen.